J.P. Gouverneurlaan 40 B - 2171 ER Sassenheim -
(0252) 23 18 05 - info@welzijnteylingen.nl
Nieuws Welzijn Teylingen
Vrijwilliger bij het kerkhof schrijft boek over zijn belevenissen

"Een kerkhof met ruim 800 graven en een intrigerende pastorieruin met onder meer een paar indrukwekkende oude platanen. Een inspirerende omgeving voor een schrijver, dacht ik gelijk al toen ik ruim een jaar geleden werd gevraagd mij als vrijwilliger aan te sluiten bij de dik onderbemande tuingroep van de Pancratiuspraochie. Zo kon ik mij niet alleen fysiek gaan inzetten maar als schrijver lag er voor mij eveneens een mooie uitdaging. 

Wat er valt te ‘beleven’ op een dodenakker en in een pastorietuin? En wat die omgeving in mij heeft losgemaakt? Ik schreef er 256 pagina’s over…
Voordat ik als vrijwilliger aan de slag ging, heb ik wel eerst een dag op het kerkhof en in de pastorietuin rondgestapt om het werkterrein goed in mij op te nemen en de sfeer te proeven. Die rondgang maakte mij puur enthousiast. "
 
Auteur Herman van Amsterdam werkte vier seizoenen als vrijwilliger op de dodenakker en in de pastorietuin van de Pancratiuskerk in Sassenheim. Hij schreef er een lijvige dorpsnovelle over. Daarin is ook een rol weggelegd voor een spraakmakende Zweedse slechtvalk die  sedert enkele jaren in de toren van de kerk huist.

De auteur, geboren en getogen in de Bollenstreek, brengt met zijn gedetailleerde observaties de begraafplaats op een opmerkelijke wijze tot leven. Verbindt gebeurtenissen en voorvallen op de begraafplaats met zowel zijn eigen verleden als dat van de streek waarin hij opgroeide.
Zo schrijft hij onder meer over zijn hechte band met een non, de bootvluchtelingen die hij op de begraafplaats introduceerde, de reis die de grafstenen van zijn ouders maakte, een onverwachte invasie van lieveheersbeestjes, de voortdurende strijd met het onkruid, de narcissenfluisteraar en het kleurrijke tuinteam waar hij deel van uitmaakt. 

Passage uit novelle…
 
De man met de verrekijker. Op mijn eerste werkdag als vrijwilliger, was hij mij direct al opgevallen. Staande op het kerkhof lijkt hij maar voor één ding oog te hebben; de kerktoren. Pontificaal staat hij met zijn rug naar de doden toe. En kijkt en kijkt. De tuinploeg is al aan hem gewend. ‘De vogelaar’, zeggen ze. ‘Laat ‘m maar rustig zijn gang gaan.’
Een paar dagen later kruist hij opnieuw mijn pad. Nu ben ik alleen. Tijd voor een gesprek. En er gaan er nog vele volgen. 
Op het kerkhof en in de pastorietuin blijken we te werken onder het spiedend oog van een slechtvalk, een vrouwtje.
Deze schrik van het luchtruim, zo krijg ik van de vogelaar te horen,  is  ’s werelds snelste jachtvogel en zij heeft haar vaste intrek genomen in de torenspits van de Pancratiuskerk. Heel uitzonderlijk. Op zo’n zestig meter hoogte, aan de oostzijde, vertoeft ze op de richel van een dakluikje. Inmiddels al voor het derde jaar. ‘Een van de trouwste kerkgangers’, zegt de vogelaar niet zonder lichte spot.

 
De novelle telt 256 pagina’s en is een uitgave van Lokaal Boek.
Verkrijgbaar vanaf halverwege november 2017.
Prijs: € 17,50.
ISBN 978-90-74707-00-8
www.lokaalboek.nl