Of je nu graag actief bezig bent of bestuurlijke ervaring wil opdoen, er zijn genoeg vacatures om in te vullen. Maar waar te beginnen? Correspondent Leanne van Brummelen van De Teylinger gaat in de komende maanden verschillende soorten vrijwilligerswerk uitproberen in de rubriek ‘Vrijwilligerswerk; altijd iets dat bij je past’. De rubriek kun je lezen in De Teylinger. Dit keer: werken met dieren.
Middenin Park Rusthoff is het net iets minder rustig dan in het de rest van het park, maar met een goede reden. Kippen kakelen, de schapen blaten en de vogeltjes fluiten vrolijk in de volière. Het is een zonnige dag en samen met Annika, al jarenlang vrijwilligster, ga ik aan de slag bij kinderboerderij de Saksenhoeve.
De morgen op de kinderboerderij begint met een kopje koffie of thee, en daarna geeft Annika een rondleiding over het terrein. We beginnen in de wei. “Het is belangrijk dat je niet bang bent voor vieze schoenen,” lacht Annika. Daarna laat ze het kippenhok zien, het nieuwe onderkomen komt nu eindelijk tot stand en dus wordt er al weken hard geklust.
Woelie ligt nog te slapen
Na de kippen komen we uit bij de stallen voor de grotere dieren, waar de schapen, geiten en ezels door elkaar heen, binnen en buiten van het hooi staan te genieten. Aan de voorkant van het gebouw bevindt zich de grootste stal waar Woelie, het varken, nog heerlijk even lag te slapen. “Soms als het vroeg is ga ik met mijn koffie even naast hem zitten en wakker worden,” vertelt Annika.
We gaan naar boven bij de voorstal, waar de grote zolder is. Daar wordt het stro en hooi opgeslagen. Ook is hier plek voor het gereedschap en de zomerspullen. Eenmaal terug beneden is Woelie wakker geworden van het enthousiaste geroep van kinderen, ze kennen het varken inmiddels bij naam en hij is een grote favoriet van iedereen.
Foto’s op de kast
In de keuken bereidt Annika het voer voor, aan de kastjes hangt een schema met daarop precies aangegeven wat ieder dier wel en niet mag, en wat er ’s ochtends en ’s middags op het menu staat. De bakken met voer staan achterin de keuken en daar hangt bij elke bak een foto van de betreffende boerderijbewoner. Ook staat hier het kattenvoer, al liggen de katten zelf nog heerlijk te slapen in de manden binnen in de boerderij.
In de loop van de ochtend komen Hans en Petra binnen, zij werken al meer dan twintig jaar als vrijwilliger bij de boerderij en zijn nu druk bezig met de bouw van het nieuwe kippenhok.
Buffet voor de ezels
Als alle dieren hun voer hebben gehad, gaat Annika de grote stal schoon harken. ‘s Middags komt er iemand die de stallen helemaal uitmesten, maar voor nu wordt alleen het stro even bijgewerkt zodat de dieren het niet mee naar buiten lopen. Nadat dat is gedaan, snijdt Annika nog een aantal wortelen en appels om die als extraatje aan de dieren te geven. Zodra ze met de gesneden groente en fruit de wei in loopt, komen alle dieren op haar af. Het varken, de vier schapen, twee ezels en twee geiten; het is dringen voor de beste plek bij het buffet. Wat we onderweg hebben laten vallen buiten de wei wordt door de kinderen aan de konijnen gevoerd, de rest van de overgebleven groente gaat naar de cavia’s.
Binnen drie kwartier
“Zoveel werk is het eigenlijk niet, als ik haast heb lukt het mij in drie kwartier, maar meestal neem ik de tijd en ben ik hier iets langer,” legt Annika uit. Hans en Petra sluiten ook nog even aan. Nieuwe vrijwilligers zijn zeker welkom, op wat voor manier dan ook. De grootste taak is het voeren. “Vooral iemand op de maandagmiddag of donderdagochtend”, roept Petra op, dat zijn de dagen dat de kinderboerderij het hardst vrijwilligers nodig heeft. Maar ook andere dagen kunnen inwoners in overleg aan de slag. Een fijne plek om even een uurtje buiten te zijn, en meteen iets goeds te doen.
Ook aan de slag?
Met dieren werken of misschien heel wat anders doen? Kijk dan eens op https://vrijwilligteylingen.nl/organisaties/alle_vacatures . Of neem contact op met het vrijwilligerssteunpunt van Welzijn Teylingen: info@welzijnteylingen.nl of 0252 231805. Het vrijwilligerssteunpunt denkt graag mee over passend vrijwilligerswerk.
De volgende keer gaat Leanne de tuin in onder het motto ‘Groen moet je doen!’.